De watervluchtmolen

We gaan ruim 160 jaar terug in de tijd. Naar het jaar 1854 om precies te zijn. Peter Nijsen werd in dat jaar molenaar-pachter van de watervluchtmolen van Leeuwen (gemeente Maasniel). Een molen, aangedreven door wind en water.

Het was de laatste koren- en oliemolen in zijn soort en in eigendom van de echtgenote van Peter. Mengvoer bestond nog niet.

Het echtpaar Nijsen overleed en de boedel is 1897 verdeeld onder de vier kinderen. In 1898 kochten de broers Andries en Sjang de andere familieleden uit.

1938 graan malen voor de boeren rond Veulen

Het is inmiddels 1938 als Jacques Nijsen, de zoon van Andries, voor fl. 11.500,- de maalmolen in Veulen overneemt van Jeu de Rosmulder uit Geijsteren. De met een dieselmotor aangedreven motor maalde granen tot veevoer voor de plaatselijke boeren.

Tot omstreeks 1955 mengen boeren zelf hun voer.
Tussen 1955 en 1965 begint de productie van mengvoer

Nijsen/Granico nu

Pierre Nijsen neemt het roer over

Als in 1970 Pierre Nijsen het roer van zijn vader overneemt, komen de ontwikkelingen in een stroomversnelling:

  • Het bulkvervoer komt op gang;
  • Steeds meer producten worden gepelleteerd;
  • Inmiddels werken er 5 mensen bij Nijsen Mengvoeders
  • Omzet 4.000 ton per jaar
  • In 10 jaar tijd groeit de omzet naar 16.000 ton per jaar met 8 medewerkers.

Groei door overnames

  • 1989 overname Granico uit Stein en verdubbeling voeromzet. Nijsen heet vanaf dan Nijsen/Granico.
  • 1996 Overname voeromzet van mengvoerfabriek Heuvelmans uit Hout-Blerick.

1996
Oplevering nieuwbouw Food-fabriek.

HACCP en GMP+ gecertificeerd.

Nevenproducten aanbieden?

De eerste stap naar circulaire diervoeders

Of we ook deegwaren kunnen verwerken in onze voeders vroeg iemand uit de levensmiddelenindustrie aan een van onze verkopers. Deze vraag bracht in 1989 de bal aan het rollen voor wat betreft de verwerking van nevenproducten uit de voedingsindustrie en de productie van de circulaire veevoeders van nu.

We bestudeerden de voedingswaarden, besloten een proef te doen en lieten machines ontwikkelen. Vanaf dat moment was de verwerking van deegwaren een feit.

De eerste jaren lag de focus op half natte producten zoals deegwaren, gebak, vlaai, maar ook brood.

 

Door aanscherping van de milieuregels in de jaren ’90 en de invoering van HACCP-normen groeide de behoeften aan een betrouwbaar inzamel- en verwerkingsbedrijf bij de voedingsindustrie. Via mond-tot-mond reclame kwamen we in contact met producenten van koek, wafels enzovoort.

 

Food - Feed - Future

werken aan duurzame voeding voor mens en dier

Na zo’n 30 jaar verwerken we met zo’n 90 FTE, meer dan 100.000 ton nevenproducten uit de levensmiddelenindustrie tot de circulaire Food-For-Feed- grondstoffen waarmee varkenshouders en Kipster het verschil maken in rendement en duurzaam ondernemen.

Voor een lekker en verantwoord stukje vlees en eitje waarvoor we samen het milieu minder belasten.

Andere grondstoffen – Andere voeders – Ander rendement – Andere mogelijkheden