Eetgedrag van consumenten (on)gezonder dankzij corona

Dat de coronacrisis een behoorlijke invloed heeft op het menu van de mens en ons voedselsysteem lezen én ervaren wij dagelijks. Bij Nijsen/Granico verwerken wij reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie (voornamelijk bakkerij gerelateerde producten) tot duurzame, circulaire varkens-, rundvee- en kippenvoeders. Doordat het menu van de mens verandert, krijgen de dieren nu ook een ander bordje voorgeschoteld. Maar is dit bordje (on)gezonder?

Consumptietrends

De cijfers tonen aan dat we de door de intelligente lockdown (en alle bijbehorende maatregelen) veel minder buiten de deur eten (afgenomen met 40 tot 95%) en dat de omzet van supermarkten flink is gegroeid (soms met wel 35%). Het is echter niet zo dat wat wij eerst buiten de deur aten, we dit nu zelf in de eigen keuken bereiden. Het lijkt erop dat de ‘coronaconsument’ gezonder eet. Enkele opvallende trends:

  • Er wordt bijvoorbeeld veel minder friet gegeten: er ligt nog een miljoen ton aan frietaardappelen bij de boer;
  • Er wordt ook minder bier gedronken (36% minder verkocht);
  • Producenten van oliën (zonnebloem-, olijf- en raapzaadolie e.d.) leggen de productie stil, omdat de voorraadtanks bij hen vol zitten;
  • Ondernemingen als Pepsico en Nestle zien een grote groei in ontbijtgranen, maar (heel eerlijk) ook in snackproducten;
  • De suikerconsumptie is tot slot ook sterk gedaald.

Sommige eettrends lijken onderhevig te zijn aan het coronavirus en zijn soms 180 graden gedraaid. Hippe, vers bereide producten worden vervangen door ‘oude’, vertrouwde en verpakte producten. De merken Maggi en Knorr met hun pakjes en zakjes blijken opeens weer groeipareltjes te zijn bij Nestle en Unilever. Vers eten is vaak minder lang houdbaar en de consument vindt het niet prettig wanneer er veel vreemde handen aan het eten hebben kunnen zitten.

Een producent vertelde ons dat de broodconsumptie, na -voor het eerst in tien jaar- een groei in het eerste kwartaal van 2020, wel weer opnieuw gedaald zou kunnen zijn. Het feit dat de scholen enkele weken gesloten zijn geweest en de broodtrommeltjes in veel gevallen leeg in de kast hebben gestaan, heeft tot een veranderend dagritme gezorgd met als gevolg het overslaan van een broodmaaltijd. Hopelijk is deze dip van korte duur met het opstarten van het (basis)onderwijs.

Veranderingen in reststromen

De coronacrisis ondervinden wij letterlijk in de (veranderde) aanvoer van reststromen afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie. We zien een duidelijke afname van vetrijke producten en ook worden er veel minder verse afgebakken broodjes aangeleverd. Een ontwikkeling die wij toejuichen, want des te minder verspilling des te beter! We zien daarentegen wel een toename in aangeleverde ontbijtgranen en verpakt brood als reststromen. Zo blijft het volume aan reststromen nagenoeg gelijk, maar is de aanvoer onregelmatiger en verandert de samenstelling continu.

Een duidelijke conclusie over het feit dat de consument momenteel gezonder of juist ongezonder eet, is niet te trekken. De een eet én leeft momenteel gezonder, doordat er meer tijd is om gezonder te koken, er wordt meer bewogen en er wordt minder buiten de deur gegeten. De ander komt thuis juist sneller in de verleiding om ongezonder te consumeren en snackt of snoept momenteel meer dan voorheen.

Het zou een positief overblijfsel van deze nare crisis zijn wanneer mensen in de toekomst gezonder gaan leven en minder gaan verspillen. Het kan in ieder geval geen kwaad om iets bewuster na te denken over welke boodschappen je doet en wat je daadwerkelijk nodig hebt. Laten we nu allemaal aardappelen en asperges hamsteren in plaats van wc-rollen, want van veel verse producten is er momenteel een groot overschot.