Nederlands Deutsch Fran├žais English

Tips voor goede CCM

  • Zorg voor een hoog drogestofpercentage 64-68%.
  • Zorg voor een goed maalproces. Maximaal 10% mag groter zijn dan 2 mm. De rest zo fijn mogelijk. 50% groter dan 1 mm en 50% kleiner dan 1 mm is een goede graadmeter.
  • Zorg voor een voersnelheid van minimaal 1 meter per week.  
  • Laat uw CCM goed aanrijden.
  • Sluit uw kuil zo snel mogelijk luchtdicht af: een goede fermentatie kan alleen plaatsvinden als zuurstof zo snel mogelijk uit de kuil is.
  • Gebruik voor extra zekerheid, en zeker wanneer het Ds gehalte boven de 68% komt, het inkuilmiddel DA Ecocorn. De melkzuurbacteriën maken uw kuil eerder stabiel. Het kaliumsorbaat in DA Ecocorn doodt schimmels en gisten die broei veroorzaken. Ook kunt u kiezen voor Erntex-CCM, wat specifiek samengesteld is om zowel gisten, schimmels en entero bacteriën te doden. Zo creëert u een goed milieu om het gewenste melkzuur te vormen.
  • Zorg voor druk op de kuil. liefst met een flink pak zand/grond.
  • Leg de kuil ineens.
  • Laat uw kuil minimaal 4 tot 6 weken dicht. Een goede conservering en optimale melkzuurvorming heeft tijd nodig. Melkzuurbacteriën vormen melkzuur, die de negatieve bacteriën (gisten en schimmels) onderdrukken.