Nederlands Deutsch Fran├žais English

Tot 16 procent fosfaat reduceren? Vraag de fosfaatcheck aan!

Bespaar tot een modaal inkomen door een betere fosforbenutting

De Nederlandse overheid richt haar pijlers op fosfaatreductie. En niet alleen via de melkveehouderij. Ook de varkenshouderij wordt gestimuleerd om dit jaar 1 miljoen kg fosfaat minder te produceren. Daar tegenover staat een compensatie per kg minder geproduceerde fosfaat ten opzichte van 2016.

Fosfor in voeding is essentieel

Varkens hebben fosfor o.a. nodig voor sterke botten. Daarnaast draagt het bij aan de energiestofwisseling. Om de lichaamsprocessen in stand te houden, dient de fosforgift afgestemd te zijn op de behoeften van het varken. Wanneer de fosforinname te hoog is, belast dit de nieren. Daarnaast belemmert het de opname van andere mineralen zoals ijzer, koper en zink. Hoe efficiënt het varken met fosfor om kan gaan, hangt onder andere af van de grondstofkeuze.

Verantwoord fosfaat reduceren (wat er niet in gaat, komt er niet uit)

Fosfor in de kern van de graankorrel is van nature beter verteerbaar in tegenstelling tot fosfor in de andere korreldelen. Maar, de andere korreldelen bevatten veel meer bruto fosfor. Fytase kan de vertering van de aanwezige bruto fosfor aanzienlijk verbeteren. Het is belangrijk om aan de fosforbehoefte van het dier te blijven voldoen. Dit doet u door de hoeveelheid verteerbare fosfor hierop af te stemmen. Zowel teveel als te weinig fosfor is niet wenselijk. Verantwoord fosfaat reduceren is mogelijk wanneer u kiest voor grondstoffen met een laag aandeel bruto fosfor. Bakkerijproducten zijn hiervoor bijzonder geschikt.

Bakkerijproducten bestaan grotendeels uit het beste van de graankorrel: de kern. En juist deze producten verwerken wij tot hoogwaardige grondstoffen voor onze varkensvoeders; Het unieke Food-For-Feed® procedé.

De unieke Food-For-Feed® grondstoffen dragen bij aan lagere mestafzetkosten en daardoor een hoger inkomen, dankzij:

o Een betere fosfaatefficiency;
o Een lagere fosfaatproductie;
o Met smaak een hogere voeropname;
o Scherpere voerconversie.

Praktijksituatie: Een modaal inkomen besparen door fosfaatreductie

Ter illustratie kan het voordeel voor een vleesvarkensbedrijf met 4.000 vleesvarkensplaatsen leiden tot 16% fosfaatreductie ofwel ca. 30.000 Euro, los van de geschatte compensatie. Zie onderstaande berekening.   

  Gemiddeld excl. Nijsen/Granico Nijsen/Granico Reductie
#Vleesvarkensplaatsen 4.000 4.000  
Voerconversie (Agrovision) 2,56 2,5  
Opleggewicht (kg) 25 25  
#Rondes 3 3  
P Aanvoer 14.046 11.762  
N Aanvoer 32.166 26.935  
P2O5 verschil 5.231   16,26%
       
Financieel voordeel:      
Mestkosten per ton bij 4 kg Fosfaat a 4 Euro   €32.693  
Aanname compensatie Fosfaatreductie   €20.000  

 

Mis uw fosfaatvoordeel niet. Vraag de Fosfaatcheck aan!

Wilt u weten of en hoe u de fosfaatproductie op uw bedrijf kunt verlagen en wat dit voor u kan betekenen?