Nederlands Deutsch Fran├žais English

Historie

In 1854 werd Peter Nijsen molenaar-pachter van de watervluchtmolen van Leeuwen (gemeente Maasniel). Zijn echtgenote was eigenaar van de molen. Deze unieke molen maakte gebruik van zowel wind- als waterkracht en was de laatste koren- en oliemolen in zijn soort. Na het overlijden van het echtpaar vond in 1897 een boedelscheiding plaats onder hun vier kinderen. Een jaar later kochten de gebroeders Andries en Sjang de andere familieleden uit.

Watervluchtmolen van LeeuwenIn 1938 nam Jacques Nijsen (zoon van Andries) in het Veulen een maalmolen over van Jeu de Rosmulder uit Geijsteren die in 1933 gestart was met de molen op het terrein waar nu onze mengvoederfabriek staat. Hij betaalde een overnamebedrag van fl. 11.500,=. De maalmolen werd in die tijd aangedreven door een dieselmotor. Het werk bestond voornamelijk uit het malen van granen voor de boeren, die het vervolgens aan hun vee voerden.

Overzicht fabrieksterrein, voor de diervoederfabriek, achter de steenfabriekEind jaren 50 begin jaren 60 vond een ontwikkeling plaats naar de productie van complete mengvoeders, die op dat moment uitsluitend als zakgoed werden geleverd aan de klanten. Er vond een verschuiving plaats van het zelf mengen door de boer, naar mengen in de molen.

In 1970 nam Pierre Nijsen het roer over van zijn vader. In diezelfde periode kwam ook het bulkvervoer op gang en werden de producten meer en meer gepelleteerd. Het bedrijf telde in 1970 vijf werknemers bij een mengvoederomzet van ongeveer 4.000 ton op jaarbasis. In 1980 steeg de omzet naar 16.000 ton per jaar en waren er acht personen werkzaam bij Nijsen Mengvoeders.

In 1989 is het toenmalige Nijsen Mengvoederbedrijf BV min of meer toevallig begonnen met het inzamelen en verwerken van levensmiddelengrondstoffen. Een verkoper van ons werd door een kennis benaderd, die werkzaam was in de levensmiddelenindustrie, met de vraag of wij ook deegwaren in veevoer konden verwerken. Nadat de voedingswaarde nauwkeurig bestudeerd was, werd besloten hiermee een proef te doen. Vanaf dat moment zijn we begonnen met het verwerken van met name deegwaren. Hiervoor hebben we samen met een machinebouwer speciale machines ontwikkeld. Vooral in de begin jaren hebben wij ons gericht op half natte producten. Naast deegwaren ook gebak, vlaai en brood.

Tevens is in 1989 het bedrijf Granico te Stein overgenomen, waardoor de naam werd gewijzigd in Nijsen/Granico B.V. De voeromzet werd hiermee verdubbeld.

Toen begin jaren 90 enerzijds de milieuregels aangescherpt werden en anderzijds de HACCP normen in Nederland werden ingevoerd, werd de vraag voor veel levensmiddelenbedrijven naar een betrouwbaar en professioneel inzamel- en verwerkingsbedrijf steeds groter. Door met name mond tot mond reclame is Nijsen/Granico in contact gekomen met producenten van koekjes, wafels e.d. Van de verschillende Food-producten die Nijsen/Granico nu inzamelt, produceert zij hoogwaardige Food-grondstoffen voor diervoeders. Naast droge of gedroogde grondstoffen, produceren wij ook brijvoeders voor varkens.

In 1996 is de omzet van mengvoederfabriek Heuvelmans uit Hout-Blerick overgenomen. 

Per 1 februari 2001 is Nijsen/Granico HACCP gecertificeerd en mogen wij het GMP+ logo voeren. Deze certificering geldt zowel voor Feed als Food.

In 2006 is de nieuwbouw van de Food-afdeling van Nijsen/Granico afgerond en is zij klaar voor de toekomst.


In 2008 nam Martin Derks het roer over van Pierre Nijsen. In 2011 is Jack Nijsen – zoon van Pierre Nijsen – toegetreden tot de directie. Hij vertegenwoordigt daarmee de derde generatie in de directie van het familiebedrijf Nijsen/Granico BV.
In 2013 neemt John Geurts het stokje over van Martin Derks en wordt aangesteld als algemeen directeur.

Inmiddels is Nijsen/Granico uitgegroeid tot een dynamisch bedrijf met twee afdelingen: Feed en Food. Op dit moment zijn er ca. honderdtwintig mensen werkzaam bij Nijsen/Granico.


Naar boven